Андрію, доброго дня!
Е.parryi сіяв від 3-х постачальників:
1) Е.parryi, Piltz (2100)
2) Е.parryi, L 1372, Ciudad Juarez, Chih., Pavlicek
3) Е.parryi yellow-red fl, SB59 /4,9,11,16/ s Cd Juarez, Chih., MG176
Схожість була не нижче за 50% в кожному випадку. Передпосівна підготовка насіння була звичайна. Замочував на добу в розчині KMnO4, чи емістімі С, а потім на 30-60хв в Н2О2.
Нічого особливого в вирощувані не помітив, крім того, що в нього чутлива прикоренева шийка. Тому верхня присипка обов’язкова, та не доводити посів до загущення. В мене на першому посіві утворились фузаріозні корки, але вчасно помітив та повністю вилікував. Тільки одну рослину довелося прищепити. Зараз вона сама велика.
Ростуть вони повільно. Використовую суміш річних камінців 1-6мм- 70-80%, біогумус- 10%, та 10-20% земляної суміші з магазину. Все це стерилізується.
По Е. Polycephalus досвід дуже малий. Сіяв 2 рази лише по 10 насінин:
1) Е.polycephalus ssp. xeranthemoides f. " population Mexico ", BKLM 1009, JAROMÍR DOHNALÍK
2) Е.polycephalus, clusters into piles, SNL91 /17/ Las Vegas, Nv, MG177.05
В першому посіві нічого не зійшло.
Другий посів сидів 2-3тижні без всходів. Я зібрав насіння, та замочив це раз у Н2О2 на 10-20хв. Після цього скарифікував голкою. Через 2 доби проклюнулось 4 сіянці, у двох з яких були прищеплені верхівки шкіркою насіння. Так вони їх і не скинули, та загинули. Два інших ростуть, але дуже повільно. Склад ґрунту такий як у Е.parryi. Після поливу просихає за ~5 діб (влітку), та потів стоїть сухий 1,5-2тижні.
Цього року хотів замовити насіння Е.polycephalus, але у Матуша та Павлічика його не було. Обов’язково буду сіяти цей вид. Насіння буду обробляти сірчаною кислотою.
Знаходив інформацію, що для Echinocactus polycephalus замочувати треба 6 хвилин.