Доброго дня! Два дні тому помітила на кактусі ось таку пляму, але підозрюю, що вона з'явилася там раніше, а я просто не була уважною з цим кактусом. Поки що не можу визначити, наскільки швидко вона збільшується. В цьому сезоні, близько місяця тому, обробляла всю колекцію фунгіцидом (дифеноконазол). Коли помітила пляму, знову обробила саме цей кактус і ґрунт, але тепер переживаю, чи правильно зробила і чи мало це взагалі сенс.
Що це за гниль і чи здатен фунгіцид врятувати кактус на цьому етапі? Чи єдиний вихід це вирізати уражену ділянку?
На різних сайтах і форумах зустрічаю протиріччя з цього приводу. Хтось пише, що при будь-якій гнилі тільки різати, і то не факт, що допоможе. Інші кажуть, що фунгіциду достатньо. Ще бачила відео, де хазяїн величезної колекції розповідав про шрами різного походження на кактусах і казав "ось сліди від грибкової інфекції, але я все вилікував", і там не було слідів від ножа, тобто, я припускаю, він теж використав фунгіцид. Так, я розумію, що багато залежить від того, яка саме гниль вразила кактус.
Будь ласка, підкажіть, як врятувати кактус!
P.S.: додаю фото самого кактуса про всяк випадок. В мене він другий рік, живе на південно-східному вікні, поливаю помірно, коли висихає ґрунт. Але, маю визнати, що якщо він і росте, то дуже повільно і непомітно, бо я не спостерігаю в ньому змін.
Re: Гниль на кактусі
2Це схоже на Альтернаріоз. І якщо це справді він, з досвіду можу сказати, кактус уже мертвий. В Середині ньго буде гнила каша. Тож можете спробувати вирізати, а там побачите
Re: Гниль на кактусі
3Якщо бачите, що швидко розростається, то може і все погано - вже і правда там всередині воно могло прорости. Але не обов'язково. Якщо пляма не росте прямо на очах, кактус не змінює колір навколо неї, то можна поборотися. Купіть Ревус Топ і обробіть два рази з інтервалом в 10 днів (1,2 мл препарату на літр води). Попшикайте і трохи полийте. Якщо препарат працює, то днів через три- п'ять після першої обробки побачите, що пляма підсихає. Можна обробити всю колекцію, щоб запобігти такому на інших кактусах. Кілька пошкоджених рослин мені так врятувати вдалося. Удачі вам)