psp писав: В этом году на херсонщине июнь месяц выдался оооочень дождливый. Температура падало ночью меньше 10 градусов, все мои сеянцы посеянные в декабре стояли на даче возле смородины с восточной стороны . Даже заморозки до -3 на поверхности грунта , если земля в горшке сухая, выдерживают, тоже проверено мной. Конечно я не рекомендую этого делать, то есть проверять. Но если кто не верит может проверить. А так я с ними не сюсюкаюсь. не балую.
Є кілька факторів, на які варто звернути увагу.
Перше- це сіянці. В тепличці сіянці в мене також стоять постійно вологі. Вони це витиримують. Якщо б тримав в тій самій тепличці постійно вологі дорослі рослини- погнили б. Перевірено.
Той самий червень у Львові цього року. Ви не згадали, які в вас денні температури були. У нас було 10-13 вдень і 4-7 вночі. Це при постійних дощах. Є різниця, коли дощ падає кожного дня, але по кілька годин, чи навіть по пів дня, чи коли дощ тягнеться тиждень чи більше безперервно. Так що кожен ризикуючи повинен враховувати багато факторів.
Однозначно, що аденіуми на відкритому повітрі більш загартовані, ніж в домашніх умовах, але ризикувати дорослими сортовими рослинами через примхи погоди я б не став. І тим більше дикарями, чи рідкими видами.
Антон, відносно ваших кедростисів. Цілком можливо деякі каудексальні рослини вирощувати у Ваших умовах у відкритому грунті. Але, думаю, не всі. Приклад- Михайло Тимощенко. У нього на дачі одні прекрасно ростуть, інші в умовах літа Миколаєва попропадали.