А це доволі цікаво. Чисто для повноцінності сприйняття вашого досвіду запитаю. У випадках з ~10 річними екземплярами ви ніколи не застосовували часткової заміни або підсипки субстрату, а також не підживлювали будь-якими добривами? Об'єм тари при цьому приблизно відповідає надземній частині рослини по габаритах? І не могли б ви, будь ласка, навести пару прикладів видових назв подібних екземплярів?balanovskiy писав:Я вирощую в земляній суміші і ніколи не бачив виснаження субстрату
Re: Выращивание суккулентов в минеральных субстратах
197Ви теж таке використовуєте, чи вважаєте, що воно в чомусь програє вашому варіанту добрив?ingBear писав:Ну, це добриво - мабуть, друге по популярності після "Кеміри Люкс" серед кактусистів.
Re: "Гравийная" культура на цеолите
198Так, згоден з Олександром, це справді дивно. У мене таких кактусів, що не пересаджувались вже 10+ років, набралось вже немало (все ніяк руки не доходили, якраз цього року нарешті майже всі пересадив). І там чітко прослідковувалась тенденція до сповільнення росту, погіршення, а то й припинення цвітіння, у частини з них (ехінопсіси, еріоцереуси, нотокактуси і т.п.) починався хлороз. Грунт у них був мінімум на 50% із землі. Ехінопсіси взагалі за пару років всю землю "з'їдають", перестають рости і починають жовтіти. На рослинах з повільним ростом це, звичайно, значно менше позначається - турбіни і лофофори у мене досі ще так-сяк ростуть і цвітуть.balanovskiy писав:Я вирощую в земляній суміші і ніколи не бачив виснаження субстрату, хоча багато кактусів не пересаджувались 10 і більше років.
199Ні, я ніколи не удобрю, так як це абсолютно не потрібно при вирощуванні в земляному субстраті. Пересаджую тільки коли стебло кактуса сильно виходить за габарит горщика або коріння розпирають горщик, для пересадки використовую тот же грунт з додаванням приблизно 10% свіжого. У горщиках 12х12 ростуть деякі старі Gymnocalycum, Astrophytum, їм цілком вистачає таких горщиків і вони не пересаджувались 10+ років. Є кактуси і в більш дрібних горщиках (9х9, 8х8), яким теж цілком вистачає місця, їх я теж давно не пересаджував.Peakspear писав:А це доволі цікаво. Чисто для повноцінності сприйняття вашого досвіду запитаю. У випадках з ~10 річними екземплярами ви ніколи не застосовували часткової заміни або підсипки субстрату, а також не підживлювали будь-якими добривами? Об'єм тари при цьому приблизно відповідає надземній частині рослини по габаритах? І не могли б ви, будь ласка, навести пару прикладів видових назв подібних екземплярів?
Можливо за 10+ років субстрат і став біднішим на гумус, але особливого для кактусів дискомфорту я не помітив. Я не кажу, що субстрату вистачить ще на 10 років, можливо в цьому-наступного року пересаджу і їх.
200Добрый день! Подскажите, пожалуйста, можно ли в качестве грунта использовать кварцит?
https://epicentrk.ua/ua/shop/grunt-dlya ... -5-kg.html
Или кварцевый песок?
https://epicentrk.ua/ua/shop/grunt-dlya ... 56889.html
И если да, можно ли к ним замешать цеолит 10-15%?
Увидела такие рекомендации на ютубе на канале редких растений. Но опыт минеральных субстратов у меня совсем нулевой.
https://epicentrk.ua/ua/shop/grunt-dlya ... -5-kg.html
Или кварцевый песок?
https://epicentrk.ua/ua/shop/grunt-dlya ... 56889.html
И если да, можно ли к ним замешать цеолит 10-15%?
Увидела такие рекомендации на ютубе на канале редких растений. Но опыт минеральных субстратов у меня совсем нулевой.
201Фракція підходить. Подібний до другого варіанту використовував у якості верхньої підсипки коли основним субстратом був керамзит. Думаю може підійти й у якості моносубстрату й у суміші з іншими компонентами подібних чи більших фракцій. Перший варіант кварциту, мені здається, занадто темний, а отже на прямому сонці може сильно нагріватися інколи навіть вище межі витривалості рослин. Галька чи то пісок буде кращою для рослин з м'ясистим корінням чи бульбами. Вологомісткість такого субстрату буде помітно меншою ніж у чистого цеоліту чи керамзиту і тим паче у класичної крихти цегли. Ну і дорогі зараза, але то вже справа індивідуальна.
203спасибо! О, кирпичная крошка тоже есть.Peakspear писав:Фракція підходить. Подібний до другого варіанту використовував у якості верхньої підсипки коли основним субстратом був керамзит. Думаю може підійти й у якості моносубстрату й у суміші з іншими компонентами подібних чи більших фракцій. Перший варіант кварциту, мені здається, занадто темний, а отже на прямому сонці може сильно нагріватися інколи навіть вище межі витривалості рослин. Галька чи то пісок буде кращою для рослин з м'ясистим корінням чи бульбами. Вологомісткість такого субстрату буде помітно меншою ніж у чистого цеоліту чи керамзиту і тим паче у класичної крихти цегли. Ну і дорогі зараза, але то вже справа індивідуальна.
По стоимости - да, дорого. Но я ничего не нашла лучше да и мне не много надо. Чего-то у нас в Полтаве с этим туговато(
Или я не там ищу.
204Вот таких парней хочу пересадить. Они у меня в неправильном грунте (одна земля + на дне дренаж) и начали чахнуть, одеревеневать начали(Peakspear писав:А що вирощувати плануєте?

205Крихта цегли, як тут вже писали, класичний неодноразово перевірений варіант. Тільки її треба відмити від залишків вапна, бо буде сильно впливати на pH поливних розчинів. Якщо у вас є джерело цього екзотичного нині ресурсу то вам поталанило і ви вже маєте майже ідеальний субстрат. У неї є тільки один суттєвий недолік — низька механічна міцність, а отже вона помітно руйнується (у мене) за 1-3 сезони. Говорять, якщо виготовлена з кращих за М100-150 сортів цегли може триматися значно довше. Цеоліт структурно подібний до крихти цегли, але значно твердіший (вулканічний цеоліт) і менш вологомісткий матеріал.
Re: "Гравийная" культура на цеолите
206Забув щодо цього спитати. З чим зв'язані зміни складу, що не задовільняло? Цеоліт здався кращим/гіршим?Peakspear писав:Мій "стаж" ~10 років гравійки з перервами. Пробував різне від вермикулітно-гранітних сумішей до цегли/керамзиту. Цеоліт тільки цей рік.
207вермикуліт - тільки для пророщування/сіянців (при строгому дозуванні води) закордонний досвід https://www.youtube.com/watch?v=NvPPawMPQlM
граніт + вермикуліт - вермикуліт розпадається на дрібніші пластики, а субстрат просідає і замулюється (+ я ще і не правильно поливав тоді)
граніт - (фракція була гарна, але попався з високою лещадністю) - швидко висихав, були механічні пошкодження кореневої у "чутливих" видів
цегла - чудовий матеріал, володіє наскрізною капілярністю, а отже можливо було застосовувати нижній полив, що дуже зручно; але не міцна, треба відмивати від вапна, швидко утворюються негарні сольові відкладення на поверхні субстрату, зараз - "екзотика", у мене немає постійного джерела цього матеріалу, а самому бити навіть у моєму випадку (80+ видів) - каторга (тут почало виходити підтримувати стабільну культуру без втрат)
керамзит - на жаль дістав тільки фракцію 5-10, що була не достатньо вологоємною, думаю, якщо взяти правильну фракцію буде норм, твердіший і стійкіший за цеглу - можливо повторне використання, менш капілярний, вапно треба відмивати, що важче ніж у випадку з цеглою, оскільки матеріал розроблений так, щоб поглинати якомога менше вологи, найменш теплоємний з усіх і це добре коренева не перегрівається, специфічний зовнішній вигляд (використовував з підсипкою), висоли присутні, легкий , з округлими частинками - корені легко можуть зміщувати частинки субстрату при розростанні, плаває, але це мінус тільки при нижньому поливі, також у мене бувало перекидало горщики вітром і совало цілі піддони з рослинами (5 поверх, відкрита поличка за вікном)
кварцовий пісок 3-5 (а ля ґрунт для акваріумів) - субстрат без недоліків граніту, але і переваг керамзиту/цегли
цеоліт 3-5 - достатньо вологоємний, важкий і міцний (що +-), білий і не перегрівається сильно, капілярність є (правда не значна, не вистачає щоб підняти вологу на всю висоту горщика, але це скоріше актуально не для кактусів), pH матеріалу нейтральний і сам він хімічно інертний, має гострі грані як граніт (вдалося згладити нехитрим способом), відносно дешевий і доступний (якщо розв'язати проблеми з логістикою
), висоли відсутні(поки що), NASA поганого не порадить https://www.kmizeolite.com/zeolite-hydroponics/, йонообмінник (хз чи це впливає на щось, але маркетологи люблять це слово)
граніт + вермикуліт - вермикуліт розпадається на дрібніші пластики, а субстрат просідає і замулюється (+ я ще і не правильно поливав тоді)
граніт - (фракція була гарна, але попався з високою лещадністю) - швидко висихав, були механічні пошкодження кореневої у "чутливих" видів
цегла - чудовий матеріал, володіє наскрізною капілярністю, а отже можливо було застосовувати нижній полив, що дуже зручно; але не міцна, треба відмивати від вапна, швидко утворюються негарні сольові відкладення на поверхні субстрату, зараз - "екзотика", у мене немає постійного джерела цього матеріалу, а самому бити навіть у моєму випадку (80+ видів) - каторга (тут почало виходити підтримувати стабільну культуру без втрат)
керамзит - на жаль дістав тільки фракцію 5-10, що була не достатньо вологоємною, думаю, якщо взяти правильну фракцію буде норм, твердіший і стійкіший за цеглу - можливо повторне використання, менш капілярний, вапно треба відмивати, що важче ніж у випадку з цеглою, оскільки матеріал розроблений так, щоб поглинати якомога менше вологи, найменш теплоємний з усіх і це добре коренева не перегрівається, специфічний зовнішній вигляд (використовував з підсипкою), висоли присутні, легкий , з округлими частинками - корені легко можуть зміщувати частинки субстрату при розростанні, плаває, але це мінус тільки при нижньому поливі, також у мене бувало перекидало горщики вітром і совало цілі піддони з рослинами (5 поверх, відкрита поличка за вікном)
кварцовий пісок 3-5 (а ля ґрунт для акваріумів) - субстрат без недоліків граніту, але і переваг керамзиту/цегли
цеоліт 3-5 - достатньо вологоємний, важкий і міцний (що +-), білий і не перегрівається сильно, капілярність є (правда не значна, не вистачає щоб підняти вологу на всю висоту горщика, але це скоріше актуально не для кактусів), pH матеріалу нейтральний і сам він хімічно інертний, має гострі грані як граніт (вдалося згладити нехитрим способом), відносно дешевий і доступний (якщо розв'язати проблеми з логістикою

208вибачайте за потік свідомості (особливо ви Скептик
)

209как это можно сделать? И какой фракции крошка нужна? источника крошки у меня нет, я ее сама наколотила)Peakspear писав:Крихта цегли, як тут вже писали, класичний неодноразово перевірений варіант. Тільки її треба відмити від залишків вапна, бо буде сильно впливати на pH поливних розчинів. Якщо у вас є джерело цього екзотичного нині ресурсу то вам поталанило і ви вже маєте майже ідеальний субстрат. У неї є тільки один суттєвий недолік — низька механічна міцність, а отже вона помітно руйнується (у мене) за 1-3 сезони. Говорять, якщо виготовлена з кращих за М100-150 сортів цегли може триматися значно довше. Цеоліт структурно подібний до крихти цегли, але значно твердіший (вулканічний цеоліт) і менш вологомісткий матеріал.
210Вапно розчиняється кислотою. Це можливо зробити густим розчином лимонної кислоти або акумуляторним електролітом (сірчана кислота, треба розвести в 10 разів. Небезпечна субстанція!!! Краще не використовувати без досвіду!) замочити на 1-2 доби. Потім треба вимити саму кислоту замочуванням субстрату у водопровідній воді (вона частково нейтралізує кислоту, бо містить незначну кількість карбонатів). Воду треба декілька разів міняти або промивати субстрат.