Re: Выращивание суккулентов в минеральных субстратах
256Что-то я ничего не понял, это же полоскание кастрюли в той же воде, которая слилась после первого ополаскивания.
Не зовсім зрозумів, що ви мали на увазі під "схемою з накопиченням солей у субстраті".Peakspear писав:я вважаю що підхід з постійним поливом свіжим розчином добрив краще за схему з накопиченням солей у субстраті (хоча вона спрощує полив і майже напевне підійде рослинам з повільним ростом).
ТочноВладимр писав:Всі наші експерименти базуються на спогляданні за рослинами, і в цьому поганого нічого немає.
Економія часу і є суттєвою частиною спрощення догляду. Але вона досить умовна і залежить від того з якими підходами у веденні ґрунтової культури порівнювати. В основному, як мені здається, вся економія часу має відбуватись на етапі пошуку і приготування субстрату (якщо ви купляєте його і просто доводите під свої потреби економія буде меншою), а також частоті пересадок (дуже залежить від видів і віку) і утилітарних властивостях субстрату (гравійні суміші часто можливо використати повторно). Але я не можу бути тут достатньо компетентним тому, що ніколи не мав справи з ґрунтосумішами (тільки трохи з самого початку) і не можу порівняти це з власного досвіду. Також нічого не маю принципового проти ґрунтової культури. Просто з самого початку хотілось мати більш утилітарний і технологічний підхід.Владимр писав:Ні, Олександре, я не мав на увазі, що гравійка спрощує догляд. Я писав, що гравійка, можливо, дозволить економити свій час.
При тих концентраціях і співвідношеннях елементів у сумішах добрив, які більшість любителів використовують, явних проблем не має спостерігатись. Ми здебільшого використовуємо промислові формули де багато які моменти вже враховані або згладжені (наприклад за рахунок хелаторів). На даний момент я вважаю поєднання коричневого кристалону і кальцієвої селітри найкращим варіантом із доступних. Але це тільки виходячи з теоретичних прикидок і загальних рекомендацій. Сам зараз використовую подібне, але дещо інше добриво (воно мені не подобається через те що в ньому амонійний азот). Але я сам використовував (як інші любителі) раніше досить різні за складом формули приблизно з однаковим результатом. Тут більш важливим є те, що рослини здатні досить селективно поглинати елементи з розчинів і повільний ріст більшості сукулентів. А також те, що у нас не промислова культура і ми не намагаємося видавити все, що можна з рослин у комерційних цілях.Владимр писав:Перш за все цікавить вплив співвідношення макроелементів.
Володимир говорив про те, що пористі субстрати можливо просякнути добривами і далі, завдяки низькій швидкості вивільнення цих "запасів" при повторних поливах водою, можливо вирощувати в цих субстратах рослини без частого повторно внесення добривних розчинів.ingBear писав:Не зовсім зрозумів, що ви мали на увазі під "схемою з накопиченням солей у субстраті".
Сам цього не робив, але читав це, скоріш за все, в книзі Віктора Гапона. Деталей методики наведено не було, тому вважаю це можна віднести до експериментів колег в кінці радянських, чи пострадянських часів. На 100% поділяю висновок Ростислава, що для сукулентів це може спричинити труднощі замість полегшення.Владимр писав:...Десь читав про методику, де пористий субстрат замочують в розчин біогумусу, він акумулює поживні речовини і потім віддає рослинам декілька років...