Re: Выращивание суккулентов в минеральных субстратах
286Підкислена водопровідна вода, мабуть, чимось значно поступається дощовій, крім наявності хлору? Інакше не йшло би стільки розмов про дощову воду.
Впевнений, що з лимонів)).balanovskiy писав:Лимонная кислота делается не из лимонов, это химия.
Для чого підкислюю чи для чого саме лимонною? Підкислюю, щоб понизити pH для кращого засвоєння рослинами поживних речовин (хоча читав теорію, що сам по собі pH грунту для кактусів має мало значення) і частково нейтралізувати карбонати, бо водопровідна вода у мене досить жорстка. Лимонна кислота - бо для мене вона найдоступніша, плюс знаю з прочитаного на різних форумах, що не один кактусист успішно її використовує, в т. ч. для гравійки (той же Андрій Огранович). Хочу перевірити, чи стане кактусам краще з такою водою.balanovskiy писав:Кстати, а зачем воду подкисляете лимонкой?
Мене цікавить не відмінність між ними сама по собі, а як ця відмінність впливає на кактуси в позитивному і негативному планах.balanovskiy писав:В водопроводной воде (хоть подкисленной, хоть нет) имеется известь в том или ином кол-ве, а дождевая практически дистиллированная, в этом вся разница.
Ми — гіки (в першу чергу говорю про себе) любимо заморочуватись. Це заморочування є значною (як і дискусія) частиною задоволення від хобі (незалежно від результатів). Ґрунтова культура — чудова, ніхто, думаю, не намагається це заперечити. А Ілона шкода. Але на Марсі йому теж не знайти жаданих дернових ґрунтів в потрібній кількостіVit ta K писав:Внимание! Сенсация!
Чудово! Якщо надумаєте рухатись цим шляхом, то можливо у вас вийде взяти найкраще від двох світів. Цікаво, що могло б вийти.rostyslav vashchuk писав: Прекрасний допис ! Щиро дякую, Олександре. Ви пояснили і причину високотехнологічного товарного виробництва сукулентів в торфогрунтах голландцями, і раціональний шлях подолання фактичної відсутності буферності в мінеральних субстратах.
Радує, що ви намагаєтесь підняти "академічну" якість дискусії. Проте, що до згаданої вами книги, то вона на ~90% стосується системи рослина-ґрунт-мікробіом і вирощуванню промислових культур в основному у харчових цілях. А ті 10% що залишаються (наприклад антагонізм елементів живлення чи важливість рН) є так званими тривіальними знаннями (були б вони дискутивними, то навряд потрапили б у підручник) і не вимагають якогось цитування (так прийнято в академічному середовищі). Більшість думок тут теж не виходять за межі тривіальних знань, це нормально оскільки в основному і не треба більше. Іншою стороною є те, що корисних наукових статей придатних для любителів сукулентів не вельми багато, нажаль... Важливо в межах загальної теорії зрозуміти, які практики/протоколи є найбільш прийнятними для наших декоративно-колекційних цілей. Я бачив багато ваших повідомлень тут на форумі, ви походу маєте ґрунтовний досвід в безґрунтовій культуріoctopus писав: Я конечно дико извиняюсь, но только 1 человек на моей памяти на форуме отправил интересующихся к Минеев В.Г. Агрохимия (2-е издание, 2004) - не в этой ветке.... Вот это аргумент... Или первоисточник.
Извиняюсь, не сдержался....