Re: Самоопыление

121
Дмитрий, а можно, пожалуйста, подробнее про механизм? Просто последовательно переносим на рыльце одну пыльцу, затем другую? Последовательность какая? Или пыльца смешивается и наносится на рыльце.
Интересуюсь для самоопыления Алоэ, рыльце ну очень маленькое (особенно у мелких видов), у кактусов "лопастее" - работать удобнее.
Спасибо за ответ, Алексей.

Олексій, +38O6718997OO ( viber, telegram), e-mail: avbondko@gmail.com

122
D_Petrov писав:Да.
Лучше индуцировать чьей-нибудь пыльцой (астро-гимно-феро-турбин), но можно даже некактусной.
- вы могли бы пояснить суть данного действия?
И что оно из себя представляет?

123
AlekseyB писав:Дмитрий, а можно, пожалуйста, подробнее про механизм?
Hidden писав:- вы могли бы пояснить суть данного действия? И что оно из себя представляет?
Самоопыляемые виды (есть мнение, что это нестойкие, неустоявшиеся виды, находящиеся в активном эволюционном развитии) порой реализуют свою самоопыляемость при наличии пыльцы растения другого, далёкого от него рода или
пыльцы растения - не кактуса. На обывательском уровне считается, что чужая пыльца, прорастая на рыльце вызывает
сильный ферментный ответ, что способствует прорастанию собственной пыльцы с этого же цветка.
Этой темы уже касались, обсуждая МЕЖВИДОВУЮ ГИБРИДИЗАЦИЮ.
Д.Петров, г.Воронеж

125
Шановні колеги!
Прошу Вашої допомоги.
У моєму зібранні рослин, переважно це види Aloe, багато рослин, до яких не вдається відшукати пару для отримання насіння. Тому питання методики та техніки проведення індукованого самозапилення, рослини-індукори з активним пилком та інших методів спровокувати самозапилення все ще для мене є відкритими та актуальними.
Мною було проведено декілька спроб самозапилення з використанням чужого пилку, а один раз це сталося спонтанно при спробі гібридизації. У останньому випадку я порушив процедуру кастрації квітки, робив її вже при тріснутих пиловиках і свій пилок потрапив на приймочку.
Типові сіянці Aloe humilis, пилок Aloe haworthioides. Як виявилося з мого досвіду і потім знайдено підтвердження у літературі, пилок споріднених видів з меншою за розміром квіткою, і відповідно з коротшим пестиком ніж у материнської рослини провокує самозапилення, бо пилкові трубки не доростають до зав'язі, їм або не вистачає єнергії, або є ферментний бар'єр материнської рослини. А пилку материнської рослини на фоні ферментного відгуку вдається прорости за запилити.
Які Ви можете назвати універсальні рослини з активним пилком-індуктором для Афоделових, чи хоча б Лілейних?
Яка правильна техніка проведення індукованого самозапилення?
Я зрізаю пилковики, перешошу на скло, витрушую з них пилок. Потім додаю чужий пилок, намагаюся змішати і потім наношу на приймочку. Наносити пилок по черзі не дуже вдається, бо приймочка у більшості Aloe дуже маленька, а усі маніпуляції я проводжу підручними засобами.
Для Aloe пробую використовувати пилок Aloe descoingsii, але сьогодні випробовую чорнобривець :) ... У цьому році отримав з декількох рослин насіння при самозапиленні. Як посію, відпишу про результат.

126
Навряд чи чорнобривець є вдалим вибором для цієї мети, оскільки належить до класу дводольних рослин. Можливо,
варто спробувати якусь дрібнолисту хосту ( Hosta sp. hort.) або осінній крокус ( Colchicum autumnale ) - в цей час ще можна знайти квітучі рослини обох видів. Удачі !

127
Дякую, Ростислав, за пораду. Ще бачив на клумбі якусь декоративну білоквіткову цибулю, при нагоді спробую і її.
А чорнобривець... кактусисти писали, що інколи індукують самозапилення пилком лілії, я вирішив спробувати інверсійний варіант.

129
Вітаю!

Якщо тут ще хтось приймає участь в обговоренні, підкажіть момент. Наскільки я зрозумів то будь-який кактус в принципі є самозапильним, тільки деякі легко це роблять,а деякі треба простимулювати чужим пилком. Ок, отримали насіння, його зазвичай буде значно менше і воно саме може бути дрібніше. Але головне питання, рослини, які з нього виростуть, потім будуть між собою перехресно запилюватися? І чи буде в цього потомства хоч якась генетична варіативність в посівах, чи це грубо кажучи просто клони з насіння?

В мене самозапилюється l.w., а також N.ottonis, іноді деякі мамміллярії типу prolifera чи spinosissima, але насіння я не сіяв. Цікаво чи ефективно використовувати метод самозапилення щоб розмножити цікаві екземпляри з посіву, наприклад Ariocarpus. Здогадуюсь що культивари саме так і розводили, але якось сумніви що таке потомство від самозапилення потім не вироджується на дистанції часу.

130
Може бути самозапильним бубь яка рослина, але рідко, треба перехрестя. Другим пилком іншої рослини можно запилити, але там всходи біля нуля (якщо тільки не кактус) ЦЕ гібрид (чортішо).Насіння може бути менше, дрібніше ( чому?) ні. Рослини які виростуть з насіння клонами( чому?) не будуть. Самозапиляється l.v.,це що?,Нотокактуси в мене тілки перехрестя, Маммілларія проліфера то плоди гонить, але навіщо цей сорняк сіяти, за пару років нарастає дуже зайво. Далі про аріо нічого не зрозумів. Що Ви мали на увазі?

131
T.V.N. писав: 08/07/2024-16:13 Може бути самозапильним бубь яка рослина, але рідко, треба перехрестя. Другим пилком іншої рослини можно запилити, але там всходи біля нуля (якщо тільки не кактус) ЦЕ гібрид (чортішо).Насіння може бути менше, дрібніше ( чому?) ні. Рослини які виростуть з насіння клонами( чому?) не будуть. Самозапиляється l.v.,це що?,Нотокактуси в мене тілки перехрестя, Маммілларія проліфера то плоди гонить, але навіщо цей сорняк сіяти, за пару років нарастає дуже зайво. Далі про аріо нічого не зрозумів. Що Ви мали на увазі?
l.w. = lophophora williamsii, стабільно самозапилюється, насіння чимало
Notocactus ottonis в мене єдиний екземпляр, теж другий рік повно насіння.

Є цікаві гідбридні аріокарпуси, які в силу своєї гібридної природи стоять одиничними екземплярами з конкретно певним габітусом. Наприклад, виліз в посіві x fissuratus, який має багато наростів, типу Godzilla, а решта сіянців такого не мають. Я хочу розможити цю рослину, зберігши цю нову ознаку конкретного екземпляра. Я можу запилити цей конкретний екземпляр пилком, скажімо, астрофітума/гімнокаліціума/інше для стимуляції, отримати насіння, посіяти його? Виростуть нові сіянці, вони всі успадкують цю конкретну характеристику? Чи ми знову отримаємо набір рослин з варіативними характеристиками?

Чи зможуть ці сіянці між собою тепер запилюватися коли виростуть і дадуть квіти? Чи їх знову доведеться стимулювати чужим пилком.

Задача, замість того щоб вегетативно розмножувати рослину, чи можна піти шляхом закріплення конкретних характеристик через самозапилення? Наприклад, в мене є рослина в одному екземплярі (конкретний польовий номер, гібрид, або вилізла рідкісна характеристика в посіві), пари немає, я її далі гібридизувати не хочу, тут або вегетативно різати і на прищепу\вкорінювати, або робити самозапилення. Ось в мене щодо самозапилення виникли такі питання, по теоретичній ботаніці знання дуже поверхневі, а ось в цій гілці на форумі цікаві обговорення. Головне питання, чи зможе потомство цієї однієї рослини, яку самозапилили простимулювавши зовсім чужим пилком, потім без проблем запилюватися між собою і розможуватися далі без маніпуляцій... Питання про клони було тому що по суті ж тут немає генетичної варіативності, перехрестне запилення відсутнє, потомство отримує генетичну інформацію лише від материнської рослини.

132
В аріо у Вас гібрид. тобто получите вже гібрид від гибрида, все що завгодно. Далі якщо пилити інші пильцою зовсім" іншим" (не кактусом), тобто получивши насіння з них, і їх посіявши( вже писав. що вони НЕ СХОДЯТЬ (чому запитання до вчених-ботаників).Те що іноді зійшло - треба чекати роки. потім пилити і сіяти, і знову чекати роки ( у Вас є ці роки?. в мене наприклад ні). Простіше купити таке насіння, з таким полевиком. І ще. Якщо опилили два гібриди, то получайте третій (4...), або те що гібрид, чи те що "батьки".

Повернутись до “Розмноження”