Re: Вопросы по роду Lophophora

1786
Коротше кажучи, ось дуже показові фото рослин Ігоря Лавровського, усі - RS268. Усі - самопильні північні форми, хоча Huizache - це мають бути перехрестнопильні південні. При цьому я бачив і інші рослини RS268 в інших українських колекціях.

Судячи з усього, рослини із польовим номером RS268 - це не Huizache, а якась хрінь.

Я запитав зараз у Романа Станіка, де він зібрав насіння RS268, але поки виглядає, що це ніяке не Huizache, бо ці рослини навіть віддалено не схожі на ssp. grymii, які описував Хальда.

http://flickr.com/photos/pazzapped/
Вкладення

1787
А тепер - час захопливих історій!
Меня відповів Роман Станік, і написав він ось що:
Hi Pavel, I don't know where Kupčak got these seeds because I certainly didn't give him anything like that. I did not collect Lophophora williamsii plants in Huizache, and I probably collected some seeds in the 90s, but I certainly did not give them to him.
This number RS 268 belongs to the plants directly at the crossroads of Huizache. I had a few plants from seeds, but unfortunately, they are gone. If your plants under this number are self-fertilizing, they definitely do not come from my field collection!
В перекладі українською це
Я не знаю, де Купчак взяв це насіння, тому що я йому точно нічого подібного не давав. Я не збирав рослини Lophophora williamsii в Huizache, можливо, було трохи насіння у 90-х роках, але я точно не давав їх йому.
Цей номер RS 268 належить рослинам безпосередньо на перехресті Huizache. У мене було кілька рослин з того насіння, але, на жаль, їх уже немає. Якщо ваші рослини під цим номером самозапилюються, то вони точно не з моєї польової колекції!
Інакше кажучи, виправляйте свої бірки, бо "RS268 Huizache", як я і підозрював, ніфіга не Уізаче, а північна форма вільямсі.

1788
Ось на додачу фото рослини і квітки, яку Pedro Najera зняв у тій місцевості біля перехрестя Huizache. Це - саме те, що потім Хальда описав як свою ssp. grymii. І це саме так повинні були цвісти RS268, якби вони були звідти. Зверніть увагу на вузькі та довгі пелюстки, на колір квітки та пестик, довгий та маленький, як у південної форми вільямсі. А, ну і ці рослини пиляться лише перехрестно, вони не самозапилюються.

1791
paz писав: 13/05/2024-20:20 Lophophora koehresii або, можливо, гібрид fricii x koehresii (як стане трохи більшою, буде зрозуміло).

П.с. Точно не вільямсі )
З урахуванням того, шо на моєму балконі вона росте повільно, чекати треба довго.
Міняю бірку🙃
Дякую

1793
Друзі, допоможіть врятувати кактусят
Після пересадки в більш вдалий ґрунт: цеоліт, перліт, вермікуліт, всяке різне, помітив наступне лихо: на кактусах почали з'являтися чорні плями, подумую або на грибок, або на початок гнилі (хоча коріння у відмінному стані)
Весь час стояли у мене під лампочкою 20 ват, теплого спектру, добре себе відчували, вирішив дати їм натурального світла, літо все таки, і виставив на підвіконня до інших рослин, і через пару днів побачив таку біду.
Обдав їх фітоцидом (антигрибком) і планую не поливати зовсім якийсь час (але ґрунт ще вологуватий, нещодавно зволожувався), сфотографував для вас і назад відправив
Підкажіть, що робити з ними, як життя врятувати
Вкладення
2.jpg 2.jpg Переглянуто 17949 разів 62.73 Кіб
1.jpg 1.jpg Переглянуто 17949 разів 88.17 Кіб

1795
Winlock писав: 01/08/2024-23:53 Я би посушив 3 дні посипав би калорійною
сіркою та посадив у менший горщик, 3 см, в чисту мінералку.
Чи не могли б написати трошки детальніший гайд, так як відносно новачок, та незрозумілі деякі моменти
Колоїдна сірка, як вичитав, це гранульована речовина така, то посипати цим порошком кактусенят та нехай вони просто полежать на шматочку паперу, підсохнуть чи посипати це зверху тільки на кактус/чи на ґрунт новий
І чиста мінералка, що порадите взяти, бо також тільки +- зрозумів
Мінералка, це сугубо мінеральні складові ґрунту, без органіки, так?
Профан трохи
Кактусята лежать зараз ось так, сохнуть, верхнє фото актуальне
Вкладення

1796
Так, мінералка це чисто мінеральні складові ґрунту, без органіки. Lophophora ростуть на вапнякових грунтах тож якщо зможете дістати вапняковий пісок, буде добре. Пісок з червоного керпіча також не поганий вибір. Фракція піску повинна бути 3-5мм( можна 1-5мм, але уже можете залити). Цеоліт, кварц, гравій не знаю як в ньому будуть почувати себе Lophophora

1797
Та посадіть їх в звичайний класичний кактусний грунт, трохи земельки, трохи піску річного, сипаніть туди агроперліту, керамзиту, цеоліту, гравія, цегляної крихти. Необов'язково всі ці компоненти одночасно. Головне шоб додавання цих камінців та перліту дало рихлість і легкість землі. Подивіться для порівняння на землю, яку купують і саджають фіалки, калачіки тощо тощо. Жирна дебела земля "універсальна для квітів", яку можна в комок зжати, і такий "сніжок" залишиться в долоні. А тут треба зробити якраз навпаки. Додати стільки розрихлювачів, шоб вона миттєво розпадалась між пальців, була рихлою. В такому разі мінімізуються ризики залити рослини, бо якщо залив, такий напівкамінцевий грунт швидше висохне. Все вищенаписане суб'єктивно. Мої лофофори та інші рєпки ростуть в стандартно намішаному в тазіку грунті "для всіх", куди я додаю просто більше каменів та агроперліту до потрібної консистенції. За суто мінералку не знаю, ніколи не вирощував, але думаю шо тут ви якраз навпаки замахаєтесь поливати їх, шоб не засушити, і плюс треба додавати всілякі добрива, бо звідки рослинам брати мікроелементи, ресурсів одного умовного цеоліта буде недостатньо мабуть...

1798
Колоїдна Сірка продається там де продаються засоби захисту для рослин і яди , вона є як порошок, не заморочуйтесь так сильно з ґрунтом, візьміть звичайну червону цеглу, набийте її на фракцію 2-4 мм та посадіть малюків.
Ідеального рецепту грунту не має, більшість садить по різному різні партії рослин, в те що є під рукою і що можна дістати.
Мої лофи проросли 3 роки в чистому цеоліті, тепер посаджу в щось земляне )
На форумі мало учасників, бішість зараз активно сидить на фб
Ось група з https://www.facebook.com/share/g/mDrJRt ... tid=K35XfP

1799
Мои лофы тоже что-то не растут. Пришли по почте, посадил в лечузу, поливаю редко, но на полив не реагируют совершенно, стоят мягкие. Одну раскопал, вроде репка в порядке и свежие корешки были видны. Надо наверное еще раз будет посмотреть. Сегодня еще не буду, т.к. 2 дня назад поливал, подожду пока просохнет как следует.
С ребуцией сенилис была похожая история. Но там новых корней нет совершенно, за месяц с лишним. Посадил по новой. Не понимаю, что происходит? Может червецы? Но вроде не видел никого на корнях. На астрофитумах у меня появились, тоже не росли, обработал, может выживут. Короче напасть какая-то...

1800
Трохи накину на вентилятор )

Всі рослини, які я бачив в наших колекціях під польовим номером RS268 (williamsii v. grymii) - НЕ Є цими рослинами.

Я ще кілька років тому почав помічати, що williamsii RS268, які начебто мають бути з Huizache, SLP, чомусь мають квітку північної форми вільямсі, хоча Huizache - то південна форма вільямсі. І всі оці RS268 в колекціях самопильні, хоча рослини з Huіzache запилюються тільки перехрестно. Також рослини взагалі не відповідали опису Хальди цих рослин (квітка з вузькими та довгими пелюстками, тіло нагадує шайбу/шестерню).

Після чергової фотки начебто williamsii RS268 виявив, що ця лінія йде від Петра Купчака. А потім написав Роману Станіку (це власне його польовий номер RS268) питання щодо RS268, тому що наші рослини з таким номером ну аж ніяк не Huizache. Ось що він відповів:
"Привіт Павло, я не знаю, де Купчак взяв це насіння, тому що я йому точно нічого подібного не давав. Я не збирав власне рослини Lophophora williamsii в Huizache, напевно, я зібрав лише трохи насіння в 90-х роках, але я точно не давав їх йому. Цей номер RS 268 - це безпосередньо перехрестя Huizache. У мене було кілька рослин з насіння, але їх, на жаль, вже немає. Якщо ваші рослини під цим номером самоопилюються, то вони точно не з моєї польової колекції!"
Тож міняйте бірки (чи як мінімум майте на увазі, що то чухня, а не RS268, якщо він самопильний).

До прикладу - справжні williamsii v. grymii (рослини, вирощені з насіння, яке зібрав Євген Сафронов саме на цьому перехресті Huizache). Зверніть увагу на квітку.

Повернутись до “Класифікація”