Гниль на кактусі

1
Доброго дня! Два дні тому помітила на кактусі ось таку пляму, але підозрюю, що вона з'явилася там раніше, а я просто не була уважною з цим кактусом. Поки що не можу визначити, наскільки швидко вона збільшується. В цьому сезоні, близько місяця тому, обробляла всю колекцію фунгіцидом (дифеноконазол). Коли помітила пляму, знову обробила саме цей кактус і ґрунт, але тепер переживаю, чи правильно зробила і чи мало це взагалі сенс.
Що це за гниль і чи здатен фунгіцид врятувати кактус на цьому етапі? Чи єдиний вихід це вирізати уражену ділянку?
На різних сайтах і форумах зустрічаю протиріччя з цього приводу. Хтось пише, що при будь-якій гнилі тільки різати, і то не факт, що допоможе. Інші кажуть, що фунгіциду достатньо. Ще бачила відео, де хазяїн величезної колекції розповідав про шрами різного походження на кактусах і казав "ось сліди від грибкової інфекції, але я все вилікував", і там не було слідів від ножа, тобто, я припускаю, він теж використав фунгіцид. Так, я розумію, що багато залежить від того, яка саме гниль вразила кактус.
Будь ласка, підкажіть, як врятувати кактус!

P.S.: додаю фото самого кактуса про всяк випадок. В мене він другий рік, живе на південно-східному вікні, поливаю помірно, коли висихає ґрунт. Але, маю визнати, що якщо він і росте, то дуже повільно і непомітно, бо я не спостерігаю в ньому змін.

Вкладення

Re: Гниль на кактусі

2
Це схоже на Альтернаріоз. І якщо це справді він, з досвіду можу сказати, кактус уже мертвий. В Середині ньго буде гнила каша. Тож можете спробувати вирізати, а там побачите

Re: Гниль на кактусі

3
Якщо бачите, що швидко розростається, то може і все погано - вже і правда там всередині воно могло прорости. Але не обов'язково. Якщо пляма не росте прямо на очах, кактус не змінює колір навколо неї, то можна поборотися. Купіть Ревус Топ і обробіть два рази з інтервалом в 10 днів (1,2 мл препарату на літр води). Попшикайте і трохи полийте. Якщо препарат працює, то днів через три- п'ять після першої обробки побачите, що пляма підсихає. Можна обробити всю колекцію, щоб запобігти такому на інших кактусах. Кілька пошкоджених рослин мені так врятувати вдалося. Удачі вам)
Відповісти

Повернутись до “Допоможіть!”